K tomuto významnému výročí vyšla kniha s názvem „50 let pivovaru Radegast v Nošovicích“, kterou pokřtili Ivo Kaňák, ředitel pivovaru Radegast a Petr Kwaczek, sládek pivovaru Radegast. Křest probíhal na symbolicky na varně pojmenované po prvním sládkovi Jaromíru Franzlovi, který na počátku příběhu „správně hořkého piva“ projevil obrovskou odvahu, protože ve své době uvařil pivo s nezvyklou hořkou chutí, čelil tlaku okolí i kritiků, ale stál si za svým a měl úspěch. Otec piva Radegast Jaromír Franzl byl prvním sládkem nošovického pivovaru od roku 1970 do roku 1979. On to byl, kdo určil chuť nového piva a uvařil Radegast jako výrazně hořké pivo, čímž se nošovický pivovar odlišoval od většiny tehdejších pivovarů, které vařily piva nasládlé chuti. Aby si chuť obhájil, připravil k otestování dva vzorky, z nichž jeden byl hořký a druhý byl ještě sladší než v té době běžně vyráběná piva. Zákazníci si postupně na hořké pivo zvykli a Radegast si brzy vybudoval trvalou přízeň konzumentů
Publikace připravená speciálně k 50. výročí uvaření první várky v pivovaru Radegast vyšla v nákladu 1500 výtisků a je k dostání v Návštěvnickém centru pivovaru nebo na jeho e-shopu. Autorem knihy je František Švábenický, který je rovněž kurátorem chystané výstavy „50 let pivovaru Radegast v Nošovicích“ v Národním zemědělském muzeu v Ostravě.
Výstava „50 let pivovaru Radegast v Nošovicích“ proběhne v termínu 11.9.2020-31.1.2021. Více informací o muzeu na stránkáchhttps://www.nzm.cz/muzeum-potravin-a-zemedelskych-stroju-ostrava/expozice-a-vystavy
Obsah je převzat již zaniklého webu Kulturni-prehled.cz, který byl agregátor zpráv různých kulturních zdrojů.