Tradiční česká rybí polévka se bude na Štědrý den podávat na Staroměstském náměstí. Od 11:00 hodin ji budou servírovat primátor Bohuslav Svoboda a jeho tým. Připraveno je 2000 porcí podle originálního receptu kuchařů společnosti Taiko. Večer program zakončí Česká mše vánoční „Hej mistře“ v podání sboru a orchestru.
Vánoční tradice na Staroměstském náměstí
Na Štědrý den zavoní Staroměstským náměstím tradiční česká rybí polévka. Od 11:00 hodin ji mohou ochutnat lidé v nouzi, Pražané i návštěvníci města. Připraveno je celkem 2000 porcí této sváteční speciality.
Primátor u naběračky
Tradiční podávání polévky před pódiem se ujme pražský primátor Bohuslav Svoboda spolu se svým týmem. „Štědrý den si bez této tradice už nedokážu představit. Setkání s Pražany a podávání ‚primátorské polévky‘ se stalo důležitou součástí mých Vánoc. Myslíme i na ty, kteří naši podporu potřebují nejvíce,“ uvedl primátor.
Kromě tohoto setkání se Svoboda těší také na procházku vánočními trhy, které tradičně zakončí rodinnou štědrovečerní večeří. „I když důsledně dodržujeme půst, rybí polévku si jako hlava rodiny mohu dopřát, a rád ji ochutnám,“ dodal s úsměvem.
Tajemství receptu a příprava polévky
Šest kuchařů společnosti Taiko připravuje rybí polévku podle originálního receptu již několik let. Letos použijí 260 kilogramů kaprů z českých rybníků a celkem 1 500 kilogramů dalších surovin.
Nechybí 130 kilogramů zeleniny (mrkve, celeru a petržele), 40 kilogramů cibule, 90 kilogramů mouky, 65 kilogramů másla a 60 litrů smetany. Chuť polévky doplní karamel a koňak, zatímco máslové krutony dodají jemnou texturu.
Sváteční kulturní program
Na Štědrý den večer pokračuje program na Staroměstském náměstí tradičním vystoupením. Od 21:00 zazní Česká mše vánoční „Hej mistře“ od Jakuba Jana Ryby v podání pěveckého sboru Vox Pragae, orchestru Praga Sinfonietta a sólistů.
Zdroj: Portál hlavního města Prahy – Praha – MHMP
Foto: ChatGPT – AI Generátor