Masarykova besídka v Památníku Karla Čapka znovu ožívá díky vědecké rekonstrukci

Odhadovaná doba čtení 3 min dlouhý text

V zahradě Památníku Karla Čapka ve Staré Huti u Dobříše byla otevřena vědecká rekonstrukce Masarykovy besídky. Tento historický altán, inspirovaný původní stavbou z parku zámku v Topoľčiankách na Slovensku, připomíná setkání a rozhovory mezi T. G. Masarykem a Karlem Čapkem. Obnovené místo nabízí návštěvníkům jedinečnou příležitost zažít atmosféru, v níž vznikaly myšlenky zásadní pro československou historii.

Vědecká rekonstrukce Masarykovy besídky

V zahradě Památníku Karla Čapka ve Staré Huti u Dobříše byla nedávno otevřena vědecky rekonstruovaná Masarykova besídka. Právě na tomto místě se téměř před sto lety setkávali Tomáš Garrigue Masaryk a Karel Čapek. Altán, který je obnoven s důrazem na věrnost původnímu vzhledu, napodobuje altán z parku renesančního zámku v Topoľčiankách na Slovensku, kde Masaryk často pobýval.

Setkání Masaryka s Čapkem

Prezident Masaryk trávil letní měsíce v Topoľčiankách, kam za ním pravidelně jezdil Karel Čapek. Tento spisovatel a novinář, ale také vášnivý fotograf, často zachycoval Masaryka ve skromném jezdeckém obleku s typickou masaryčkou na hlavě. V tomto altánu se v letech 1926–1935 zrodily myšlenky, které Čapek později zaznamenal ve své slavné knize „Hovory s T.G. Masarykem“.

Význam obnovy besídky

„Obnovení Masarykovy besídky představuje symbol jedinečného vztahu dvou významných osobností naší historie – Karla Čapka a prezidenta Masaryka. Besídka není jen turistickou atrakcí, ale také připomínkou hodnot, jako jsou otevřenost, dialog a hledání pravdy, které oba sdíleli. Tato obnova je způsob, jak uchovat historický odkaz a nabídnout návštěvníkům možnost zažít atmosféru, ve které vznikaly myšlenky formující naši společnost,“ prohlásil Václav Švenda, radní pro kulturu, při slavnostním otevření.

Zážitek pro návštěvníky

Ředitel Památníku Karla Čapka, Zdeněk Vacek, uvedl: „Pro nás je tato obnova srdcovou záležitostí a obohacením naší stálé expozice. Návštěvníci mohou osobně zažít atmosféru, ve které před téměř sto lety vznikla slavná kniha Hovory s T.G. Masarykem. Posezení na jednoduché dubové lavici si mohou zpříjemnit kávou z nedalekého bistra nebo si zakoupit knihu z muzejního obchůdku. Ke kávě také každý dostane citát z díla Karla Čapka jako suvenýr.“

Detaily rekonstrukce

Masarykova besídka je vědeckou rekonstrukcí původního altánu z parku v Topoľčiankách, který se nedochoval. Místní řemeslníci z obce Stará Huť ji vytvořili na základě dobových fotografií. Celkové náklady na projekt, financované Středočeským krajem, dosáhly necelých 200 tisíc korun.

Praktické informace pro návštěvníky

Součástí stálé expozice Památníku Karla Čapka je také část zaměřená na vztah Čapka a Masaryka. Návštěvníci si mohou zdarma prohlédnout zahradu a Masarykovu besídku v otevírací době památníku. Další zajímavosti najdou přímo v Památníku Karla Čapka, který je od besídky vzdálen asi 50 metrů.


Zdroj a foto: Webový portál Středočeského kraje

Také by se vám mohlo líbit

Více od autora

0 0 votes
Article Rating
Subscribe
Upozornit na
guest
0 Komentáře
Nejstarší
Nejnovější Most Voted
Inline Feedbacks
View all comments