Jihočeský kraj hostí Olympiádu dětí a mládeže

Odhadovaná doba čtení 4 min dlouhý text

Tento týden přijede do Jihočeského kraje více než tři tisíce mladých sportovců. Hlavním dějištěm Olympiády dětí a mládeže budou České Budějovice, kde se v neděli 23. června uskuteční slavnostní zahájení na náplavce u Dlouhého mostu. Olympijský oheň zapálí snowboardistka Eva Adamczyková pomocí pochodně, kterou navrhl a vyrobil student uměleckého kovářství. Největší multisportovní akce v Česku slibuje i bohatý doprovodný program.

Přivítání sportovců a doprovodný program

„Na letošní Olympiádu dětí a mládeže se nominovalo 3 395 mladých sportovců. Věříme, že pro všechny to bude začátek jejich olympijské cesty, nejen ve sportu, ale i v životě,“ uvedl místopředseda Českého olympijského výboru Filip Šuman. „Zveme všechny, aby přišli podpořit mladé sportovní naděje a vytvořili nezapomenutelnou atmosféru. Očekáváme velkou návštěvnost školáků, ale v Olympijském domě i na sportovištích bude dost místa pro všechny. Kromě toho v Českých Budějovicích a Táboře připravujeme bohatý doprovodný program včetně koncertů a sportovních aktivit,“ dodal.

Slavnostní zahajovací ceremoniál

„Přípravám jsme věnovali velkou pozornost. Přijedou tisíce dětí s rodiči a doprovodnými týmy a chceme, aby se u nás cítili dobře. Připravili jsme velkolepý zahajovací ceremoniál na náplavce u Dlouhého mostu na neděli 23. června. Zde odstartuje naše Malá Paříž a všichni si užijí pravou olympijskou atmosféru. Ceremoniál bude podobný velké olympiádě, což je jedinečná příležitost,“ řekl hejtman Jihočeského kraje Martin Kuba. Ceremoniál představí všechny krajské výpravy a zapálí se olympijský oheň. „Jihočeskou vlajku ponese fotbalista David Lafata a olympijský oheň zapálí snowboardistka Eva Adamczyková,“ doplnil Kuba.

Multimediální show a vystoupení

Večer zakončí vystoupení Adama Mišíka, Jihočeské filharmonie a multimediální show Circles aneb VLTAVA ŽIJE! „Taková podívaná v Česku ještě nebyla. Na velkolepé audiovizuální scéně se představí více než 270 účinkujících, včetně akrobatické taneční skupiny ZURCAROH, vítězů America’s Got Talent. Nebudou chybět ani speciální efekty s 150 světelnými drony. Do programu se zapojí 200 jihočeských dobrovolných hasičů. Show bude paralelou mezi Francií, jako pořádající zemí velké olympiády, a Jihočeským krajem, jako pořadatelem Olympiády dětí a mládeže, a mezi řekami Vltavou a Seinou,“ uzavřel Kuba.

Pochodeň navržená studentem

Pochodeň navrhl a vyrobil student uměleckého kovářství Filip Tomášek z Akademie Světlá nad Sázavou. Tuto pochodni bude Eva Adamczyková používat na zahajovacím ceremoniálu k zapálení ohně. Na slavnostním zahájení ponesou vlajky jednotlivých krajů sportovní osobnosti, jako jsou fotbalista David Lafata, střelec František Smetana a biatlonistky Eva Puskarčíková a Lucie Charvátová.

Zapojení škol do programu

Rekordní zájem projevily školy z Jihočeského kraje, když se do doprovodného programu zapojilo 104 základních a středních škol. Program se skládal ze čtyř etap zahrnujících vymýšlení jména pro maskota, zkoušení nové olympijské disciplíny breaking, stavbu překážkové dráhy pro maskota Sunnyho a výrobu fandítek pro podporu sportovců.

„Naši studenti prokázali obrovskou kreativitu a nadšení,“ pochválil jejich práci náměstek hejtmana pro oblast sportu Pavel Klíma, který chce, aby se do olympiády mohly zapojit všechny jihočeské děti. Klíma také připomněl, že logo olympiády vytvořila Karolína Spiesová z Českého Krumlova a medaile navrhla Klára Kochová z Bechyně.

Tábor hostí Olympiádu dětí a mládeže

Olympiádou dětí a mládeže bude žít také Tábor, kde se uskuteční soutěže v basketbalu, volejbalu a závod na horských kolech. Návštěvníci se mohou těšit na doprovodný program a různé sportovní aktivity podél nábřeží Jordánu. „Olympijskou zónu umístíme na nábřeží Jordánu, kde připravíme sportovní aktivity pro děti z mateřských a základních škol,“ uvedla místostarostka Tábora Lenka Horejsková.


Zdroj a foto: Krajský úřad Jihočeského kraje

Také by se vám mohlo líbit

Více od autora

0 0 votes
Article Rating
Subscribe
Upozornit na
guest
0 Komentáře
Nejstarší
Nejnovější Most Voted
Inline Feedbacks
View all comments