Vysočina Film Office podpořila v roce 2024 zajímavé filmové projekty

Odhadovaná doba čtení 3 min dlouhý text

To se týká například dokumentu Janžurka, který právě vstupuje do českých kin. Vzrůstající zájem filmařů o Vysočinu tak směřuje i k navýšení rozpočtu filmové kanceláře. Pro rok 2025 jsou v návrhu krajského rozpočtu na podporu audiovizuální tvorby vyčleněny dva miliony korun. Hodnotící komise, která uděluje podporu, se v tomto roce zaměřila hned na několik snímků. Jedná se převážně o dokumenty, ale také o hranou tvorbu. Kancelář je navíc nyní v kontaktu i s většími produkcemi, které hledají lokace pro filmy s celovečerními ambicemi. Z podpořených snímků lze letos jmenovat například pilotní díl k seriálu Na dně. Nový komediální seriál odhaluje herce z Horáckého divadla v Jihlavě v rolích komediálních postav, které tráví velkou část času „na baru“. Sitcom přináší originální humor, zábavné situace a je bohatý na zajímavé nápady.

Na Vysočině také letos natáčela Česká televize. A to cestopis zvaný Krajinou soch, ve kterém se oblíbený herec, moderátor a hudebník Robert Nebřenský, vydává do veřejného prostoru pátrat po nejatraktivnějších objektech současného českého sochařství.  V krajině se rovněž potkává s našimi nejvýznamnějšími sochaři a objevuje jejich dílo ve volné přírodě nebo městské krajině. Na území Vysočiny vzniká také zajímavý filmový a televizní projekt dokumentaristy Tomáše Kratochvíla: Mám pozemek, ale vím kulový. Ten režisér umístil do své rodné vesnice Rovečné a vychází ze skutečného příběhu. Tématem časosběrného dokumentu je totiž přeměna obecní skládky na přírodní biotop a tvorba veřejného prostoru, který mohou sdílet také obyvatelé obce. Další snímek, který na Vysočině v současné době vzniká, je dokument o básníkovi Antonínu Sovovi z Pacovska od známého dokumentaristy Josefa Císařovského. Malebný dokument je provázen nejkrásnějšími verši Antoníny Sovy, které jsou oslavou přírodních krás Vysočiny.

Asi nejzajímavější produkcí, kterou Kraj Vysočina v minulosti podpořil, je dokument o jedné z nejznámějších českých filmových hereček – Ivě Janžurové s názvem Janžurka. Tento film už má za sebou úspěšnou premiéru, která se konala 29. září 2014 v Žirovnici, kde se herečka narodila.

Film Office Vysočina je součástí krajské organizace Vysočina Tourism. Spojení filmu a cestovního ruchu vidí jako přínosné také její ředitel Zdeněk Navrátil. „Je to zcela logické. Dostat přírodu, památky či osobnosti Vysočiny do filmu nebo do televize je z hlediska rozvoje cestovního ruchu velmi důležité. Peníze, které přispějeme filmařům, se následně vrací ve zvýšeném zájmu diváků o návštěvu našeho kraje,“ objasnil Navrátil a dodal, že to je i jeden z důvodů, proč by rádi zvýšili pro rok 2025 rozpočet filmové kanceláře.

Zdroj a foto:

Vysočina Tourism

Také by se vám mohlo líbit

Více od autora

0 0 votes
Article Rating
Subscribe
Upozornit na
guest
0 Komentáře
Nejstarší
Nejnovější Most Voted
Inline Feedbacks
View all comments