Pražská vodárna se promění v moderní centrum Hydropolis: Osvětový projekt zaměřený na vodní hospodářství

Odhadovaná doba čtení 3 min dlouhý text

Pražští radní schválili prodej historické Vinohradské vodárny v Praze 10 městské společnosti Pražská vodohospodářská společnost (PVS) za téměř 81 milionů korun. V budově vznikne moderní vzdělávací centrum Hydropolis, které představí význam vody a jejího hospodaření. Projekt za 450 milionů korun má být dokončen v roce 2026 a zahrne expozice, konferenční sál, virtuální realitu i vyhlídkovou plošinu.

Prodej bývalé Vinohradské vodárny

Pražští radní schválili v pondělí prodej bývalé Vinohradské vodárny v Praze 10 městské společnosti Pražská vodohospodářská společnost (PVS) za částku téměř 81 milionů korun bez DPH. V této historické budově vznikne inovativní vzdělávací vodárenské centrum s názvem Hydropolis, které bude sloužit veřejnosti a představí problematiku hospodaření s vodou a její význam pro města i společnost.

Schválení zastupitelstvem a navýšení kapitálu

Prodej musí být ještě potvrzen pražským zastupitelstvem. Zároveň pražská rada schválila navýšení základního kapitálu společnosti PVS o částku, která odpovídá kupní ceně nemovitosti.

Projekt Hydropolis a spolupráce

Projekt Hydropolis se připravuje dlouhodobě a na jeho realizaci se podílejí Pražské vodovody a kanalizace (PVK), společnost Veolia a městská část Praha 10. Stavba by měla začít ještě v letošním roce a dokončení je plánováno na druhou polovinu roku 2026. Celkové náklady se odhadují na přibližně 450 milionů korun bez DPH, přičemž Veolia přispěje 100 miliony korun na návrh, vývoj a realizaci expoziční části.

Rekonstrukce historické vodárny

Centrum vznikne v památkově chráněných prostorách bývalé Vinohradské vodárny z roku 1882. Součástí projektu bude rekonstrukce jednoho z podzemních vodojemů, který bude využit pro expoziční účely, zatímco druhý vodojem bude znovu připojen k pražské vodovodní síti. V plánu je také vytvoření konferenčního sálu s kapacitou až 150 míst, který bude sloužit pro semináře a setkání zaměřená na životní prostředí, udržitelnost a kulturně-společenské akce.

Expozice ve věži a virtuální realita

Sedmipatrová historická vodárenská věž bude přeměněna na výstavní prostory zaměřené na problematiku vody. Návštěvníci se dozví o tom, jak voda vzniká a jakým způsobem ovlivňuje naši planetu. Součástí expozice bude také využití virtuální reality. Na střeše věže vznikne vyhlídková plošina s panoramatickým výhledem na Prahu, doplněná o občerstvovací zónu, lavičky a vodní prvky.

Architektura a expoziční část

Projekt připravuje společnost PVS, architektonický návrh vypracovala firma CMC architects a.s. a expoziční část má na starosti společnost JinJan s.r.o.


Zdroj a foto:  Portál hlavního města Prahy – Praha – MHMP

Také by se vám mohlo líbit

Více od autora

0 0 votes
Article Rating
Subscribe
Upozornit na
guest
0 Komentáře
Nejstarší
Nejnovější Most Voted
Inline Feedbacks
View all comments